Google Analytics
ZON MULTIMEDIA legt u graag uit wat Google Analytics is. Voor hulp kunt ons altijd benaderen.
Google Analytics
Google Analytics is verre weg het meest gebruikte statistieken programma ter wereld. Daarnaast is het ook het meest uitgebreide statistieken programma en geheel kosteloos. Google Analytics bestaat alweer 6 jaar en hieronder vindt u de mogelijkheden van dit statistieken programma en hoe u deze tool gemakkelijk kunt integreren in uw website.
Eerst zal u zich aan moeten melden voor Google Analytics.
Analytics Account aanmaken. U gaat naar > http://www.google.com/intl/nl/analytics/ Daar meldt u zich aan met uw emailadres. Dan vraagt Google in welk land u werkzaam bent, u voert het webadres in van uw webshop en daarna voert u uw naam en achternaam in. Na het goedkeuren van de algemene voorwaarden krijgt u een HTML script. Kopieer dit script en plaats dit script in de footer van uw website. Als u geen toegang tot de footer van uw webshop heeft is het voor uw webbouwer enkele minuten werk om dit script te plaatsen. Na het plaatsen van het script van Google Analytics zult u 24 uur geduld moeten hebben voordat de eerste resultaten hiervan zichtbaar zijn.
Onderdelen van Google Analytics:
Dashboard
Sitegebruik
Bezoekers overzicht
Kaartoverlay
Overzicht van verkeersbronnen
Inhoudsoverzicht
Bezoekers
Browsermogelijkheden
Browsers die gebruikt worden door uw bezoekers
Schermresoluties
Besturingssystemen
Netwerkeigenschappen
Serviceproviders
Doelen
Doelen en Trechters instellen
Dashboard:
Wanneer u gaat inloggen in uw Google Analytics account komt u binnen op uw dashboard. Bovenaan ziet u een grafiek van de afgelopen maand. Hierin ziet u de hoeveelheid bezoekers per dag aangegeven. Ook kunt u rechtsboven via de kalender functie bepalen over welke periode u de statistieken wilt zien.
Onder deze grafiek ziet u standaard vijf velden. (wanneer u gebruik maakt van Doelen en/of Ecommerce Tracking kunnen het meer velden worden) De velden onder de grafiek zijn:
Sitegebruik:
In dit veld ziet u zes gegevens staan. Bezoeken > De hoeveelheid unieke bezoekers op uw website. Paginaweergaves > De hoeveelheid pagina's die alle bezoekers bij elkaar hebben bekeken. Pagina's/Bezoek > De hoeveelheid pagina's die elke bezoeker gemiddeld heeft bekeken. Bouncepercentage > De hoeveelheid bezoekers die na het bekijken van de eerste pagina waar ze op binnenkomen direct weer weggaan. Gem Tijd op website > De gemiddelde tijd dat de bezoeker op uw website is. Nieuwe bezoeken > De hoeveelheid bezoekers op uw website die nog niet eerder is geweest. Let wel op dat dit over één maand wordt berekend. Wanneer de bezoeker een maand later weer op de website komt is dit weer een nieuwe bezoeker.
Bezoekersoverzicht:
In het bezoekersoverzicht vindt u de bovenstaande informatie nogmaals terug. Onderaan deze pagina ziet u ook via welke verbinding en via welke browser de bezoeker op uw website is gekomen. Hier komen we verder op deze pagina nog op terug.
Kaartoverlay:
De kaartoverlay is een uitermate geschikte tool om uw offline reclame activiteten te meten. Ja, u hoort het goed! Ook offline reclame is goed te meten met Google Analytics. Wanneer u dit veld opent ziet u de hoeveelheid bezoekers per land aangegeven. Als u een willekeurig land aanklikt ziet vervolgens precies per stad hoeveel bezoekers er op uw website zijn geweest. Stel u adverteert in een regionaal dagblad dan kunt u precies zien hoeveel bezoekers er die dag of die week uit die specifieke regio op uw website zijn gekomen. Zo kunt u precies zien of deze advertentie het gewenste resultaat heeft behaald. Ook wanneer u een webshop heeft kunt u dan weer via Ecommerce Tracking meten hoeveel bezoekers er bijvoorbeeld uit Amersfoort een aankoop hebben gedaan.
Overzicht van Verkeersbronnen:
Het overzicht van verkeersbronnen is verreweg het meest gebruikte veld van Google Analytics. Hierin kunt u precies zien via welke website de bezoekers zijn binnen gekomen en als u bezoekers via zoekmachines krijgt kunt u ook precies meten via welke zoektermen de bezoekers zijn binnengekomen. Ook als u adverteert via Google Adwords kunt u dit gemakkelijk gescheiden bekijken van uw organische vindbaarheid in deze zoekmachine.
Inhoudsoverzicht:
Het inhoudsoverzicht geeft gemakkelijk aan op welke pagina's uw bezoekers allemaal zijn geweest in uw website. Zo kunt u zien welke pagina de meeste populariteit heeft en welke niet. Zo kunt u pagina's aanpassen waar mensen kort verblijven indien gewenst en eventueel interne links zetten om het pad langer te maken en de bezoeker te brengen waar u wilt dat de bezoeker heen gaat.
Browsermogelijkheden:
Tegenwoordig zijn er verschillende browsers op de markt. Bekende voorbeelden hiervan zijn natuurlijk Internet Explorer, Firefox, Google Chrome en Safari. Er zitten nadelen aan deze browsers. Het kan zijn dat uw website gemaakt is voor een bepaalde browser. Dat betekent dat bezoekers met een andere browser uw website anders zien dan uw eigenlijk zou willen. In Google Analytics kunt u zien hoeveel mensen uw website op de verkeerde manier in beeld krijgen. Hierdoor kunt u overwegen om uw website aan te passen zodat deze voor elke browser hetzelfde in elkaar zit.
Schermresoluties:
Ook schermresoluties kunnen gemakkelijk gemeten worden via Google Analytics. Ook in dit geval kan uw website voor bepaalde resoluties gemaakt zijn. In dit venster kunt u dus zien wat de populairste resoluties zijn en zo kunt u uw website aanpassen aan de resolutie van uw bezoekers.
Besturingssystemen:
Het enige wat u heeft aan het venster besturingssystemen is te weten te komen welke besturingssystemen uw bezoekers gebruiken. De meest gebruikte hierin zijn vrijwel altijd Windows, Macintosh, Iphone, Linux en Blackberry.
Doelen en Trechters Instellen:
Als u doelen en trechters wilt instellen in uw Google Analytics account is het verstandig om even kosteloos contact met ons op te nemen, zodat wij u stap voor stap door dit traject heen kunnen helpen. Houd er rekening mee dat u ongeveer 15 minuten kwijt bent.